Wat verdien je als gastouder

Je zorgt met veel liefde voor jouw opvangkinderen, in je eigen huis of in het huis van de vraagouders. Je kan een aardig bedrag verdienen, maar dat heb je grotendeels zelf in de hand. Wat verdien je als gastouder? Het is een veelgestelde vraag en te beantwoorden als je met de volgende 4 dingen rekening houdt. Ook hebben we een tip waar je veel aan hebt op als je meer wilt weten over dit onderwerp (zie link bij tip 3). In dit artikel bespreken we vooral de financiële kant van gastouder die in hun eigen huis werken. Ben jij nanny/ gastouder aan huis, of wil je dit worden? Dan kan je de link bij tip 3 gebruiken voor meer informatie. 

1. werkdagen en openingstijden

Ga je 3 dagen per week werken of 5, of 2? Je kan je voorstellen dat je meer kan verdienen als je meer dagen werkt. Toch is dit niet altijd zo. Als je 5 dagen per week bij een kinderdagverblijf werkt verdien je meer dan dat je er 3 dagen werkt. Werk je als gastouder 5 dagen maar vang je iedere dag 2 kindjes op. Dan kan het zijn dat met 3 dagen meer verdient als je elke dag 5 kindjes opvangt. Volg je het nog? 

Waar het dus om gaat is dat je kijkt naar hoeveel dagen je wilt werken en wat je wilt verdienen. Je kan dan berekenen wat je inkomsten kunnen zijn. 

2. uurtarief

Je uurtarief bepalen kan soms best lastig zijn. Het is verstandig om een beetje onderzoek te doen. Wat vragen andere gastouders in jouw buurt? Sommige gastouders hebben online een profiel bij een gastouderbureau of een website waar het uurtarief op staat.

Tip: kijk hierbij vooral naar je eigen omgeving. De tarieven in Amsterdam liggen nou eenmaal anders dan in Almelo. Ga je te hoog zitten dan heb je kans dat je jezelf uit de markt prijst. Dit betekent dat ouders dan mogelijk liever voor een ander kiezen. Zit je te laag dan doe je je jezelf tekort. Een andere tip is om te kijken naar jouw ervaring en opleidingsniveau. Deze factoren wegen ook mee in het bepalen van je tarief. 

3. werken als freelancer of zzp-er?

Als je start met werken als gastouder ben je in eerste instantie freelancer. De inkomsten die je verdient met het opvangen van kinderen geef je voor de inkomstenbelasting op als ‘resultaat uit overig werk’. Maar er is nog een andere manier. Je kan je namelijk ook als zzp-er je werk als gastouder doen. Voor je werk inhoudelijk maakt het niet uit. Maar je kan dan wel je inkomstenbelasting opgeven als ‘winst uit onderneming’. Dit kan verschillende voordelen hebben. 

4. administratie

Als je jouw administratie op orde hebt, kan dat veel voordelen opleveren. Bewaar jij je bonnen goed? Ben je op de hoogte van aftrekposten? Doe je dit netjes en heb je een beetje kennis, dan kan dat veel geld schelen! 

De vraag wat je verdient als gastouder of welk salaris een gastouder heeft hangt dus van veel factoren af. Als je het een beetje slim aanpakt kan je er een goed inkomen uithalen. Een groot pluspunt is uiteindelijk ook dat je geld verdient met werken vanuit huis. Je bent geen reistijd kwijt, staat niet in de file, kan meer tijd doorbrengen met je eigen kinderen. Als je het zelf niet zo goed weet kan je natuurlijk ook een accountant vragen om hulp. Fagon is gespecialiseerd in de financiële kant van gastouderopvang: www.fagon.nl 

Dit artikel delen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest