sensorisch spelen met macaroni

Wat is Sensorisch spelen? Spelen met je zintuigen

Je hebt bakken vol met speelgoed, stapels blokken en duplo maar ze zijn er snel weer klaar mee. Geef je ze een leeg flesje of een oude doos en ze zijn de hele dag zoet. Kinderen hebben niet veel nodig om te spelen en plezier te maken. Vaak is iets heel simpels als een bak met zand of rijst al voldoende. Waarom? Het voelt zo lekker aan je handen! En het is nog ontspannend ook.

In dit artikel gaan we dieper in op sensorisch spelen, oftewel spelen door voelen. En geven we een paar tips waarmee jij als gastouder direct aan de slag kunt.

Wat is sensorisch spelen eigenlijk?

Sensorisch spelen of sensopathisch spel is spelen door je zintuigen te gebruiken. Zoals het voelen door middel van het aanraken en kneden van verschillende materialen. Je kunt hiervoor zand, water, klei, rijst, schuim, enz. gebruiken. Je kunt ook denken aan het gebruik van reuk en smaak, bijvoorbeeld door het kneden van deeg en vervolgens bakken van een taart of koekjes.

Hartstikke leuk voor kinderen maar ook voor volwassenen. Bedenk maar eens hoe lekker het kan zijn om met je blote voeten door het zand of gras te lopen.

De voordelen van sensorisch spelen

Sensorisch spelen helpt kinderen om verschillende materialen en texturen te leren kennen door te voelen en te friemelen. Dat is leuk, voelt lekker en helpt zo om tot rust te komen.

 • De fijne motoriek wordt ontwikkeld
 • Prikkelt de zintuigen.
 • Het voelen en spelen zonder specifiek doel maakt kinderen rustig en ontspannen.
 • Het is geschikt voor alle leeftijden. (Let wel op wat je gebruikt zodat er geen verstikkingsgevaar is.)
 • Prikkelt de fantasie en creativiteit. Kinderen verzinnen zelf manieren om ermee te spelen of verhalen in hun spel.
 • Het gebruik van verschillende zintuigen heeft positieve invloed op de hersenontwikkeling van jonge kinderen.

Met simpele huis-, tuin- en keukenmiddelen kun je aan de slag.

Aan de slag! Wat heb je nodig?

Je kunt alle kanten op en kijk eens in de keukenla of je nog iets heb wat je kunt gebruiken. Denk aan:

 • Een bak met rijst, mais of macaroni
 • Friemelen met scheerschuim
kinetich zand
 • Klei

 • Kastanjes en eikels
wterbeads
 • Maak je eigen blotevoeten pad
 • Geblinddoekt voelparcours
zand en water bak

Bij het binnenspelen is het handig om een diep dienblad, een grote bak of doos te gebruiken en daar droog materiaal in te doen.

Vul een grote bak met rijst, gooi er wat speelfiguurtjes in en gebruik schepjes en vormpjes om mee te spelen. Knoeien is niet erg want het droge materiaal kun je makkelijk weer opzuigen.

Is het mooi weer, dan is het leuk om buiten te spelen met een zandbak of watertafel. Knoeien is dan niet zo erg. Met een paar bootjes, emmers en vormpjes kunnen kinderen een hele middag zoet zijn.

Laat kinderen lekker vrij spelen en hun eigen verhaal bedenken. Je zult zien dat ze samen de leukste dingen verzinnen. Simpel spel zoals het overscheppen of met de handen door het materiaal gaan is het leukste.

In de webshop van Kinder Wonderland vind je een heleboel leuke materialen speciaal voor sensorisch spelen.

Meer speeltips: Mama Baas – Mijn peuter speelt!

Mijn peuter speelt! bevat 60 leuke en creatieve spelletjes voor je peuter en kleuter. Sommige zijn heel eenvoudig, andere vragen iets meer voorbereiding, maar fun voor je peuter is verzekerd!

Raamverven, een voelbord, ‘versier het schaap’, een vormenbord of zelf maanzand maken… dit en nog veel meer vind je in Mijn peuter speelt!

Bekijk het hier!

Dit artikel delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest