Eieren Schilderen Amazon

Paas-tip: Eieren schilderen!

De paasdagen komen er weer aan!
Pasen is van oudsher een Christelijk feest. Tegenwoordig wordt het vooral gezien als een gezellig lang weekend en associëren we het met de paashaas die eieren verstopt. Beschilderde eieren maken de paasdagen nog feestelijker.

Hoe leuk is het om dan met de opvang kinderen aan de slag te gaan met het schilderen van paaseieren. Leuk om te doen en voor de kinderen leuk om de geschilderde eieren mee te nemen naar huis. We hebben aantal tips voor je om van deze activiteit een succes te maken.

Welke eieren heb je nodig?

Om eieren te beschilderen kun je hardgekookte eieren gebruiken. Het liefste witte eieren zodat de kleuren mooier worden. Wanneer je natuurlijke kleurstoffen gebruikt kun je na het schilderen de eieren nog gewoon pellen en eten.

Je kunt ook eieren uitblazen en een leeg ei beschilderen. Het uitblazen van een ei is heel makkelijk. Wees wel voorzichtig! Een ei kan breken.

Eieren uitblazen

Prik met een naald of speld aan een kant van het ei een gaatje in de schil. Ben je er doorheen, prik dan meteen de dooier stuk in het ei. Maak aan de andere kant ook een gaatje, iets groter dan de eerste. Daar komt de inhoud dadelijk eruit. Blaas voorzichtig door het kleine gaatje. De struif zou er nu aan de onderkant door het grotere gat uit moeten komen. Dit is best een pittig klus. Flink blazen dus! Vang de inhoud op in een bakje. Daar kun je nog een lekker eitje van bakken.

Als het ei leeg is spoel het dan af met (warm) water en wat zeep en laat het drogen.

Eieren egaal kleuren

Om een ei in een kleur te verven gebruik je een verfbadje. Zo geef je de schaal een basiskleur. Daarvoor heb je water, azijn en voedingskleurstof nodig. Of gebruik eierverf tabletten.

Eierverf tabletten
Eierverf tabletten

Vul een schaaltje met kokend water (¾ deel) en azijn (¼ deel). Druppel er ongeveer 20 druppels kleurstof in. Leg een ei met een leper voorzichtig in het schaaltje. Laat het even liggen totdat het de kleur heeft die je wilt. Daarna even laten drogen op keukenpapier. Poets ze na het drogen met een droge doek en ze gaan mooi glanzen.

Voedingskleurstof is eetbaar en in allerlei kleuren te krijgen. Geel, paars, groen, rood en nog veel meer. Zo maak je mooie egaal gekleurde eieren.

Eventueel kun je nu verder gaan met verf en kwasten om het ei te versieren. Door elastiekjes, tape of stickers op het ei te doen voordat het het kleurbad in gaat krijg je leuke strepen en motiefjes. Op de plekken waar het afgedekt is komt dan geen verf.

Eieren verven met natuurlijke kleurstoffen

Wil je echt natuurlijke verf gebruiken? Die kun je makkelijk zelf maken met verschillende soorten groenten, fruit of kruiden. De natuur bied je zoveel verschillende kleuren!

Ingrediënten:

 • Bieten of bessensap (roze tot rood) 
 • Uienschillen (bordeauxrood)
 • Bosbessen(blauw tot paars)
 • Rode kool (blauw)
 • Verse spinazie (groen)
 • Gebrouwen koffie (bruin)
 • Kurkuma (geel)
 • Azijn
 • Eieren

Stappenplan:

 • Doe het ingrediënt met de kleur naar keuze in een steelpan. Voeg ook de eieren toe en schenk er water over tot alles is bedekt.
 • Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken.
 • Haal de eieren na 20 minuten voorzichtig uit de pan en doe ze in een hittebestendig bakje of glazen pot.
 • Schenk het gekleurde kookvocht over de eieren zodat ze bedekt zijn.
 • Voeg een royaal scheutje azijn toe aan het vocht (ongeveer 1 eetlepel per 250 ml vocht).
 • Laat ze op kamertemperatuur tenminste 4 uur (of een nacht) afkoelen. Hoe langer, hoe intenser de kleur zal worden.
 • Haal de eieren uit de kleurstof en laat ze drogen. Zodra ze zijn afgekoeld kun je ze desgewenst met een klein beetje olie inwrijven om ze te laten glanzen.

Bekijk de video van Allrecipes.nl

Eieren versieren

Een ei kun je ook egaal kleuren met een kwast. Leuker is het om met kwast of stift motiefjes of figuurtjes te maken. Zet het ei in een eierdopje of gebruik een handige schilderset. Daar zit een klem bij om het ei in te klemmen zodat je het makkelijk kunt draaien en verven.

Ei Schilderset Amazon
Ei Schilderset Amazon

Welke verf kun je gebruiken?

Je kunt eigenlijk allerlei soorten verf gebruiken om een ei te versieren. Afhankelijk van het soort verf zal het beter dekken dan de ander. Zo zal waterverf een lichtere kleur geven op de kalklaag van het ei dan vingerverf of acrylverf die beter dekt.

Gebruik natuurlijk kindervriendelijke verf die uitwasbaar is. Wel zo fijn als na het klederen en kliederen met verf de kleren weer schoongemaakt kunnen worden.

Gebruik in ieder geval geen nagellak, autolak, muurverf of iets dergelijks. Niet handig en niet gezond voor kinderen om mee te knutselen. En dan zijn de eieren zeker niet meer eetbaar.

Eieren Schilderen Amazon
Eieren Schilderen

Viltstiften en stickers

Om details aan te brengen in je kunstwerk of mooi dunnen lijntjes te maken kun je een dunne kwast gebruiken. Of gebruik speciale viltstiften voor eieren. Die zijn veilig in gebruik en speciaal voor het verven van eieren.

Eieren Viltstiften Amazon
Eieren Viltstiften Amazon

Je kunt al je creativiteit kwijt in deze knutsel activiteit. Gebruik stickers, krimpfolie of andere knutselspullen om de eieren te versieren. Niets is te gek! Hieronder hebben we nog wat leuke voorbeelden als inspiratie.

Hema heeft deze leuke stickers voor eieren:

Eierstickers Hema
Eierstickers Hema

Is het veilig om geverfde eieren op te eten?

Wanneer je eieren verft met voedingskleurstof, natuurlijke kleurstof, speciale eierverf of eierviltstiften dan kun je het ei gewoon eten.

Het kan zijn dat er wat verf door de schil heen gaat en op het ei komt. Bijvoorbeeld bij het gebruik van waterverf of vingerverf. De schil van een ei is gemaakt van kalk. Dat is poreus en wanneer je daar verf of doet kan dat door de schaal heen gaan. Het gaat dan om zo’n kleine hoeveelheid dat dat niet schadelijk is voor de gezondheid. Niet voor volwassen en niet voor kinderen.

Gebruik geen chemische verfsoorten, muur- of houtverf die je nog in de garage hebt staan.

Inspiratie

Lees ook: De beste verf om stenen te schilderen.

Dit artikel delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest