handen in de modder op modderdag

Modderdag 2021 – Vies worden mag!

Omcirkel dinsdag 29 juni 2021 maar vast in je agenda. Dan is het weer Modderdag!

Op Modderdag kunnen kinderen bij kinderopvangcentra, scholen en gastouders zich helemaal uitleven in de modder. Lekker springen, dansen, rollen, kneden, stampen, voelen en heel vies worden in de modderpoel. Het mag op modderdag!

Stimuleer je zintuigen en fantasie

Spelen in modder is goed voor kinderen. Door te voelen, ruiken, horen en zien worden de zintuigen en motoriek geprikkeld. Het daagt uit tot bewegen. Het is een vorm van sensopathisch spelen. Verder wordt de fantasie van kinderen geprikkeld. Uit onderzoek is gebleken dat het belangrijk is voor kinderen om buiten te spelen en vies te worden. Het spelen in modder ondersteunt de fysieke- en mentale gezondheid en versterkt het afweersysteem.

International Mud day

29 Juni is het niet alleen in Nederland maar wereldwijd modderdag. Het is ontstaan in 2009 tijdens een World Forum-evenement, toen Gillian McAuliffe uit Australië en Bishnu Bhatta uit Nepal samenkwamen om te praten over manieren om gevoelens van gemeenschap en waardering voor de wereld om ons heen te stimuleren. De samenwerking die volgde heeft onderwijzers, kinderen en gezinnen over de hele wereld, van Nederland tot Nepal tot de Verenigde Staten, geïnspireerd om elk jaar op 29 juni de Internationale Dag van de Modder te vieren. Ongeacht leeftijd, ras en religie, bedekt met modder, wij zien er allemaal hetzelfde uit!

Hoe werkt ModderDag

Modderdag organiseer je zelf als gastouder. Je kunt zelf activiteiten verzinnen en organiseren in jouw gastouderopvang. Een zandspeelplaats of zandbak is een goede plek om modder te maken. Of gebruik bakken, emmers en kuipen. Laat de kinderen lekker kliederen in de modder met verschillende soorten speelgoed zoals schepjes, harkjes, emmers en bakjes.

We hebben een lijstje gemaakt van handige materialen die van pas komen tijdens modderdag.

emmer893x1200

Emmers en bakken

Je kunt niet genoeg emmers hebben. Klein, groot, diep en ondiep. Gebruik ze om de modder in te maken of om mee te spelen.

strandspeelgoed 1200x860 1

Schepjes en vormpjes

Strandspeelgoed zoals vormpjes en schepjes komen goed van pas. Maak bergen en kastelen. De kinderen kunnen zich helemaal uitleven.

zand1200x1200

Het allerbelangrijkste: ZAND

Om modder te kunnen maken heb je natuurlijk zand nodig. Je kunt verschillende soorten zand gebruiken. Elk soort zand voelt net even anders.

Meld je aan als Modderdag locatie

Op de website van IVN Natuureducatie kun je jouw opvang als deelnemende locatie aanmelden. Zij verzamelen die en zetten die op een kaart. Aanmelden is belangrijk om landelijk de impact van deze dag te meten en laten zien. Bovendien ontvang je na aanmelding een link naar de Modderdag materialen, zoals een poster, handige checklists en draaiboeken. Daarin staat niet alleen achtergrondinformatie, maar ook tal van suggesties voor activiteiten voor de verschillende leeftijdsgroepen. Klik hier om je aan te melden.

Dit artikel delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest