Amazon Learning Chair Multi Leea Play Tower

Learning chair (leertoren): zelf bouwen of kopen?

Kinderen betrekken bij alledaagse dingen zoals koken of bakken in de keuken is natuurlijk leuk en en goed voor hun ontwikkeling. Maar ja, ze kunnen nog niet overal bij.

Dan is een learning chair of leer toren een hele handige en veilige oplossing. Ken jij de learning chair al? in dit artikel lees je er meer over en geven we je tips hoe je deze zelf kunt maken.

Wat is een learning chair

Het aanrecht, een tafel en wastafels in de badkamer, ze zijn allemaal op een hoogte gemaakt voor volwassenen. Logisch natuurlijk maar vervelend voor je (opvang)kinderen die ook lekker mee willen doen met wat jij aan het doen bent.

Een learning chair of leertoren is hiervoor de oplossing. Dit is een veilig opstapje voor kinderen waarmee ze op de juiste hoogte kunnen staan aan tafel of in de keuken. Een learning chair is veiliger dan een normaal krukje of opstapje omdat het een verhoogd gedeelte heeft waar het kind helemaal in staat. 

Kinderen vinden het leuk om lekker mee te doen en willen nog wel eens wiebelen of opzij leunen en wat pakken. Door de constructie kunnen ze er niet af vallen en zo lekker meedoen aan het aanrecht of aan tafel.

Het concept van de leertoren komt uit de Montessori pedagogiek wat is gebaseerd op het principe dat kinderen leren door het zelf te doen. Met de leertoren kun je de (opvang)kinderen betrekken bij alles wat je doet aan tafel of het aanrecht en ze zelf een taakje geven.

Wat kun je er mee?

Stel je gaat brood smeren aan het aanrecht in de keuken. Zet de leertoren erbij en laat een van de kleuters meehelpen. In de leertoren staan ze veilig op de juiste hoogte zodat ze goed kunnen zien wat je doet. Door de hoogte kan het kind ook zelf een boterham smeren bijvoorbeeld of iets van het aanrecht afpakken en naar de eettafel brengen.

Niet alleen in de keuken of aan tafel is een leertoren een makkelijk ding. Ook in de badkamer bij het tanden poetsen of haren kammen komt een leertoren van pas. 

Leertoren gebruiken

Er zijn dus veel momenten waarop een leertoren van pas kan komen. Let wel op: hoewel de meeste learning chairs die je kunt kopen of wanneer je die zelf makt, heel stabiel zijn is het aan te raden er altijd bij in de buurt te blijven. Door de stabiliteit zal het niet zo snel omvallen maar zet een leertoren altijd met een kant tegen een aanrecht op tafel om onverwacht kantelen te voorkomen. Houd altijd een oogje in het zeil!

Zelf een larning chair bouwen?

Ben je een beetje handig? Dan is hier een bekende IKEA Hack om zelf een leertoren maken. Ikea heeft namelijk twee krukjes die je perfect hiervoor kunt gebruiken.

Leertoren In De Keuken

Wat heb je nodig:

  • Een BEKVAM trapje van IKEA
  • Een ODDVAR krukje van IKEA
  • Een schroefmachine / schroevendraaier
  • 6 kortere schroeven

Hoe maak je dit:

  • Zet het BEKAM trapje in elkaar volgens de instructies.
  • Zet vervolgens het ODDVAR krukje in elkaar, maar hierbij moet je even opletten: laat aan een kant het latje in het midden weg.
  • Draai nu het ODDVAR krukje om en zet het bovenop het trapje. Zet het vast met de extra schroeven
  • Nu is de leertoren klaar! Als extra stap kun je het natuurlijk ook nog mooi verfen.

Learning chair kopen

Niet zo handig met schroeven en Ikea instructies? Of gewoon geen zin? Er zijn genoeg leertorens te koop. Allemaal van stevig materiaal, meestal hout, en veilig bevonden voor gebruik thuis en professioneel in een gastouderopvang. Kijk maar eens naar deze varianten:

Amazon Learning Chair Ac Sl1500

Natuurlijke houten leertoren – MEOWBABY

Mooi leertoren van hout.

De hoogte van het plankje om op te staan kan met één hand worden gewijzigd zonder schroeven los te draaien. Het is op drie verschillende hoogtes te plaatsen. Voor de allerkleinsten en de al wat grotere kinderen.

Amazon Learning Chair Natrual By Mobil

natuurhouten Leertoren Gemaakt in Italië volgens de Montessori-methode

Van hout gemaakt leertoren met dichte zijkanten. Ook hierbij is het platform in hoogte verstelbaar.

Leea Playing Tower
Leea Playing Tower Glijbaan 1

Leea Play Tower – Leertoren, hoge stoel, activiteitenbureau, glijbaan, magnetisch schoolbord, staand bureua ineen!

Dit is meer dan alleen een leertoren! Deze complete learning chair is ook te gebruiken als hoge stoel, bureau, schoolbord en glijbaan!

Deze is zeer geschikt voor opvangprofessionals zoals gastouders. Hiermee heb je een professionele en pedagogisch verantwoorde stoel die in allerlei situaties van pas komt.

Dit artikel delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest