Toddler 667300 1920

Hoe word je gastouder?

Als je het leuk vindt om op kinderen te passen en je daar het liefst je werk van wilt maken kun je ervoor kiezen om zelfstandig gastouder te worden. Als gastouder ben je een professional in de zorg en heb je iedere dag de verantwoordelijkheid over de kinderen die je opvangt. In dit artikel leggen we uit hoe jij zelfstandig gastouder kunt worden, welke eisen er gesteld worden en welke stappen je moet nemen om aan de slag te gaan als gastouder.

Wat is een gastouder eigenlijk

Een gastouder is iemand die kinderen opvangt in haar eigen huis of in het huis van de ouders (een gastouder aan huis). De kinderen zijn in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. Je vindt het leuk om met kinderen om te gaan, ze te verzorgen en te begeleiden in de opvoeding. 

Als je kinderen in je eigen huis opvangt doe je dat meestal als ZZP’er. Je kunt je dan bij de Kamer van Koophandel inschrijven als zelfstandig ondernemer en je hebt dan je eigen kleinschalige kinderopvang locatie.

Als gastouder moet je voldoen aan verschillende eisen van de Wet Kinderopvang. Ouders die kinderen naar een geregistreerd gastouder brengen kunnen recht hebben op kinderopvangtoeslag en weten dat de opvang goed geregeld is. Wil jij ook ouders helpen en je eigen kinderopvang starten? Dan is het vak van gastouders iets voor jou!

Gastouder in je eigen huis of niet?

De meeste gastouders vangen kinderen op in hun eigen huis. Je kunt zo bijvoorbeeld het opvoeden van eigen kinderen combineren met je werk 

Het is ook mogelijk om gastouder te worden in het huis van de ouders. Dat wordt ook wel nanny-opvang of een gastouder-aan-huis genoemd. In dat geval werk je dus niet in de eigen huis maar op de locatie waar de kinderen wonen. Dan heb je alleen de zorg over de kinderen van die ouders.

In beide gevallen moet je voldoen aan de eisen die de wet stelt. Er zijn wel een aantal verschillen tussen beide vormen. Het belangrijkste verschil is dat een gastouder aan huis geen ZZP’er is, maar werkt onder de Regeling Dienstverlening aan Huis. Je kunt dan maximaal 3 dagen per week voor 1 gezin werken. Omdat je geen ZZP’er bent kun je geen gebruik maken van de belastingvoordelen die een eenmanszaak heeft.

Alle voorwaarden om Gastouder te worden

Om te starten als gastouder zijn er een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. De overheid heeft die eisen opgesteld in de Wet op de Kinderopvang en wanneer ouders gebruik maken van geregistreerde opvang kunnen zij aanspraak maken op Kinderopvangtoeslag.

Alle voorwaarden op een rijtje:

 • Je moet 18 jaar of ouder zijn;
 • Je spreekt goed Nederlands (of Fries als je in Friesland woont);
 • Je hebt een geldig diploma waarmee je in de kinderopvang kunt werken;
 • Je bent aangesloten bij een gastouderbureau;
 • Je beschikt over een geldig certificaat EHBO voor kinderen;
 • Je hebt een VOG voor jezelf en huisgenoten;
 • Je hebt een rookvrij huis wat voldoet aan de eisen van veiligheid.

Hieronder zullen de we eisen verder toelichten.

Diploma

Allereerst moet je een geschikt diploma hebben. Heb je bijvoorbeeld een opleiding in de zorg of een andere MBO opleiding dan kan die in aanmerking komen. Welke opleidingen goedgekeurd zijn vind je op deze pagina van de overheid: Alle toegelaten diploma’s voor gastouders. (https://wetten.overheid.nl/BWBR0017252/2020-01-01#Paragraaf4)

Wil je weten of jouw opleiding voldoende is dan kun je kijken op de site van Duo.nl

Aansluiten bij een gastouderbureau

Om te kunnen werken als gastouder moet je ingeschreven staan bij een erkend gastouderbureau. Je mag zelf kiezen welk bureau dat is. Het gastouderbureau zal je ook verder helpen met het opstarten van jouw gastouderopvang.

Het gastouderbureau bemiddelt tussen ouders en gastouders en helpt gastouders in het uitvoeren van hun vak. Het bureau controleert of de gastouderopvang voldoet aan de hygiëne- en veiligheidsregels en de hoeveelheid kinderen die tegelijk worden opgevangen per locatie. Verder ontlasten ze jou doordat je gebruik maakt van hun systemen voor de urenregistratie en facturatie en kun je via een gastouderbureau aanvullende opleidingen, trainingen en workshops volgen om bij te blijven in je vakgebied. 

De actieve controle door het gastouderbureau zorgt ervoor dat de gastouderopvang veilig is, voldoet aan alle eisen en kinderen goed worden opgevangen zodat ouders kinderopvangtoeslag kunnen krijgen.

EHBO Certificaat

Verder is een certificaat Eerste Hulp aan Kinderen nodig. Dan weet jij wat moet doen als er iets gebeurt met een kind tijdens de opvang. Een kind kan vallen, zich ergens aan branden of het slikt iets in. In de EHBO cursus leer je wat je dan moet doen als er ongelukken gebeuren. 

Het certificaat EHBO voor kinderen kun je bij verschillende opleidingsinstituten halen zoals het Rode Kruis. Een gastouderbureau kan je ook helpen aan een instantie voor het behalen van het certificaat. De cursus moet tweejaarlijks herhaald worden zodat je altijd op de hoogte bent en hebt geoefend voor gevallen van nood.

Verklaring Omtrent Gedrag en het personenregister

Om te starten als gastouder moet je een Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen voor jezelf en eventuele huisgenoten van 18 jaar of ouder, dus bijvoorbeeld je partner of kinderen die thuis wonen. Het gastouderbureau zal je hierbij helpen. Zij kunnen een aanvraag voor jou en je eventuele huisgenoten (inwonende man/vriend of volwassen inwonende kinderen) klaarzetten zodat je de VOG kunt aanvragen. 

Verder moet iedereen die regelmatig in de opvanglocatie aanwezig is, ingeschreven worden in het Personenregister Kinderopvang. Hoe dat werkt zal het gastouderbureau je vertellen.

Je huis is in orde

Komen de kinderen in je eigen huis dan moet dat voldoen aan de veiligheidsregels. Er moeten bijvoorbeeld rookmelders aanwezig zijn en die moeten werken. Het kan nodig zijn dat er traphekjes geplaatst worden. Voor baby’s tot 1,5 jaar moet er een aparte slaapruimte zijn en heb je bedjes nodig waarin ze kunnen slapen. Er is voldoende speelruimte en speelgoed voor de kinderen zodat je lekker kunnen spelen en bewegen. 

Het gastouderbureau loopt jaarlijks de opvanglocatie met je na in een Risico Inventarisatie. Ook de GGD voert inspecties uit in je huis om te controleren op de veiligheid. 

Kindergarten 2550892

Je tarief

Als zelfstandig gastouder bepaal je helemaal zelf hoe jij je werk uitvoert en wat je verdient. Meestal rekenen gastouders een tarief per uur. Het is verstandig om te kijken wat andere gastouders in jouw omgeving doen en wat gangbaar is in je buurt. Je wilt natuurlijk wel klanten hebben en daar netjes voor betaald worden. 

Waar moet je op letten

Er zijn regels voor hoeveel kinderen je tegelijkertijd mag opvangen. Die regels zijn er om te zorgen dat je altijd voldoende aandacht kunt geven aan de kinderen die aanwezig zijn. Je kunt je voorstellen dat het niet handig is als je 15 kinderen tegelijkertijd in de gaten moet houden. 

Als gastouder mag je maximaal 6 kinderen t/m 12 jaar opvangen. Daarvan zijn er maximaal 5 kinderen tot 4 jaar, maximaal 4 kinderen tot 2 jaar en maximaal 2 kinderen tot 1 jaar, maximaal 2 baby’s dus. Dit is inclusief eigen kinderen (tot 10 jaar) als je die hebt en op het moment van opvang thuis wonen.

Verder zul je je huis geschikt moeten maken zodat je kinderen kunt opvangen en kunt laten spelen. Je moet een speelruimte hebben en inrichten, een slaapruimte en bedjes aanschaffen, bijvoorbeeld een commode aanschaffen voor het verschonen van baby’s en aanpassingen doen voor de veiligheid. Hiervoor zul je dus wat geld moeten investeren.

Om je opvang te starten moet je huis als opvanglocatie geregistreerd worden in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). De GGD uit jouw regio komt daarvoor op bezoek om een inspectie te doen. De gemeente zal na goedkeuring door de GGD jouw huis als opvanglocatie aanmerken en dat in het LRK registreren. Het gastouderbureau verstuurd de aanvraag voor jouw LRK registratie naar de gemeente. Dit kan je niet zelf. 

Sommige gemeentes rekenen hiervoor kosten, zogenaamde ‘leges’. Die kosten variëren per gemeente. Soms is het gratis maar het kan ook enkele honderen euro’s zijn. Informeer bij jouw gemeente wat de leges zijn voor het starten van een gastouderopvang. 

Een stappenplan

Als je hebt besloten dat je aan de slag gaat als gastouder en je hebt een geschikt diploma dan is het tijd voor actie. Je gaat je eigen opvang starten!

 1. Ga op zoek naar een gastouderbureau, vraag goed na wat zij voor jou kunnen doen.
 2. Behaal het EHBO certificaat als je die nog niet hebt;
 3. Vraag de VOG aan;
 4. Het gastouderbureau komt op bezoek voor een risico-inventarisatie;
 5. De GGD komt op bezoek voor een inspectie;
 6. De gemeente zorgt voor de LRK registratie;
 7. Ga ondertussen aan de slag met het promoten van jouw opvang. Laat mensen weten dat jij als gastouder start en beschikbaar bent om hun kindje op te vangen.

Zodra alles in orde is en de GGD je opvang heeft gecontroleerd en goedgekeurd wordt je door de gemeente ingeschreven in het LRK. Je krijgt dan een LRK nummer en bent dan een officieel geregistreerde gastouder!

Gefeliciteerd! Je kunt de eerste kindjes gaan opvangen!

Dit artikel delen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest