Meisje Tuinieren Moestuin

Hoe maak je een moestuin voor kinderen?

Is tuinieren wat voor kinderen? Jazeker! Kinderen zijn dol op tuinieren. Als het goed gaat tenminste. Te ingewikkeld, te veel onkruid, te veel werk en ze haken al snel af. Een kind wil snel resultaat zien. Hoe pak je dat aan?

Samen met de gastkinderen een moestuin aanleggen en onderhouden is leuk en leerzaam. Kinderen komen zo lekker veel buiten en ze gaan meer groenten eten; want wat je zelf maakt is natuurlijk super lekker!

In dit artikel lees je hoe je een moestuin voor kinderen kunt beginnen. 

Waarom een moestuin

Sla komt niet uit de supermarkt en aardbeien niet van een boom. Door een moestuin te onderhouden leren je (gast)kinderen hoe een plantje groeit en waar het eten vandaan komt. Zelf een zaadje in de grond stoppen en dat zien opgroeien tot een plantje of vrucht die je ook nog kunt opeten is magisch! 

Het plukken en steeds opnieuw proeven van vruchten en groenten zorgt ervoor dat kinderen het vanzelf lekker gaan vinden. Zelfs de meest moeilijke eter wordt enthousiast van zelf gekweekte groente en zal dat steeds lekkerder gaan vinden. Het is gezond, heeft meer smaak en je leert veel over de natuur.

Het is een hele leuke activiteit om met kinderen buiten te doen. Zaadjes planten, onkruid verwijderen, water geven, oogsten en lekker wroeten in de aarde. Er is altijd wel iets te doen en te ontdekken in de kindermoestuin. Het resultaat kun je zien, voelen, ruiken en lekker opeten. Dat geeft een enorme voldoening!

De juiste plek voor een moestuin

Het is prettig als je een tuin hebt maar ook op een balkon kun je een moestuin aanleggen. Het belangrijkste is dat de plek voldoende zonlicht krijgt. Planten groeien immers alleen met zon, water en warmte. Je kunt ook een bak op poten maken zodat het wat hoger staat mocht er veel schaduw op de grond zijn. 

Kies een plek met voldoende zonlicht en een beetje beschutting zodat daar niet te veel wind langs waait. Hoe groot je het maakt kun je zelf bepalen. Met een paar potten kun je al beginnen als je niet veel ruimte hebt. Wil je meer planten kweken dan kun je beter een paar bakken maken. 

Misschien ken je het vierkante meter moestuin concept al? 

Je kunt dan bakken van 1 bij 1 meter maken. Heb je veel ruimte dan zet je meerdere bakken naast elkaar. Het voordeel is dat je de bakken goed kunt verdelen in kleinere vakjes voor verschillende gewassen en je kunt er makkelijk omheen lopen en zitten. Wel zo handig voor de kinderen, zodat ze overal makkelijk bij kunnen.

Wat heb ik nodig

Zoals gezegd kun je met een paar potten al aan de slag. Of plaats een of meer bakken in de tuin op een plek met voldoende zonlicht.

Kies een goede biologische moestuin grond om je potten of bakken te vullen. Goede moestuin grond is voorzien van de juiste voedingstoffen in de aarde en is geschikt is voor het kweken van groenten en fruit.

Verder heb je uiteraard zaden nodig om te planten. Een aantal groenten die gemakkelijk te kweken zijn:

  • Tuinkers
  • Tuinbonen
  • Radijs
  • Pompoenen
  • Sla (bijvoorbeeld ijsbergsla, botersla, rucola)

Kijk op de verpakking van de zaden hoe je die het beste kunt planten. Let er ook op wanneer de beste zaaitijd is. Niet alles kan op hetzelfde moment. Door te kiezen voor gewassen die in verschillende periodes gezaaid moeten worden kun je een langere tijd achter elkaar verschillende groenten kweken en oogsten uit de moestuin.

Moestuin voor kinderen

Om met kinderen in de moestuin te kunnen werken is het belangrijk dat ze overal goed bij kunnen. In een moestuin met een bak van 1 bij 1 meter gaat dat prima. Heb je meerdere bakken? Plaats ze uit elkaar met wat ruimte ertussen zodat je er tussendoor kunt lopen.

Zorg voor goed gereedschap. Dat is immers het halve werk. Er zijn diverse kinder tuingereedschapsets te krijgen. En een gieter is ook heel belangrijk! 

Moestuin Tuinieren

Kies gewassen die snel resultaat opleveren. Zo wordt de moestuin als snel een succes. 

De gewassen die hierboven staan zijn gemakkelijk te kweken. Probeer ook eens mooie bloemen te zaaien. Of probeer eens aardbeien, bessen, courgettes (let op: die hebben veel ruimte nodig), sperziebonen en wortelen. Die hebben meer tijd nodig maar zijn o zo lekker uit eigen tuin.

Aan de slag? Ontvang iedere week tips en activiteiten voor kinderen

Het aanleggen van een moestuin is niet alleen leuk voor kinderen maar ook voor jezelf absoluut leerzaam. 

Ben je heel enthousiast geworden maar wil je toch graag wat hulp bij het opzetten van je moestuin?  

Voor iedereen die kinderen heeft of met kinderen werkt zoals gastouders heeft de website moestuinierenmetinderen.nl een cursus ontwikkelt om jou stap voor stap te helpen met het aanleggen van je moestuin.

In de online cursus leer je alles over moestuinieren vanaf de basis. Je ontvangt recepten, kinderactiviteiten en leuke natuurweetjes. Volg de lessen in je eigen tijd en tempo. je kunt direct aan de slag. (Ja, ook in de de winter kun je al van alles doen en leren over moestuinieren.)

Elke week krijg je een les die je direct kunt toepassen.

Kijk om de site van moesttuinierenmetkinderen.nl voor deze cursus.

Dit artikel delen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest