epoxy resin

Maak gepersonaliseerde cadeaus met epoxy resin

Geef jij wel eens cadeautjes aan je opvangkinderen? Tijdens een verjaardag of een van de vele feestdagen zoals sinterklaas, kerst, pasen of bijvoorbeeld bij de start van de zomervakantie. Of wanneer er een nieuw kindje komt inde opvang. Allemaal momenten waar veel gastouders een kleinigheidje geven. Hoe leuk is het om dan een gepersonaliseerd cadeau te maken met de namen erop!

Als je een leuk en goedkoop cadeautje wilt geven dat ook nog gepersonaliseerd is, dan lees je in dit artikel een paar leuke en goede doe-het-zelf tips. Deze voer je uit zonder opvangkinderen dus bijvoorbeeld tijdens de lange herfst en winteravonden. En wellicht zelfs de weekenden, want het is super verslavend! Dus na het lezen van dit artikel heb je er misschien wel een leuke hobby bij! 

Wat is epoxy gieten?

De meeste gastouders zijn creatief. Dus dit gaat zeker lukken. Als je minder creatief bent, kun je dit ook want dan doe je gewoon de voorbeelden na. Wat is dit? ‘ Dit’ is epoxy gieten of Resin art in het Engels. Ken je het al? Het is een vloeibare substantie die hard wordt. Wanneer het vloeibaar is giet je het in een mal en laat je het een aantal uren drogen. Als het compleet uitgehard is kan je het uit de mal halen en eventueel verder bewerken. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Wat kan ik maken met Epoxy?

Eigenlijk alles! Denk bijvoorbeeld aan boekenleggers, sleutelhangers, vaasjes, bakjes, naambordjes, sieraden, onderzetters, speelgoedpoppetjes, koelkast magneten, waxinelichtjeshouders en grote projecten zoals schilderijen of tafels. We focussen ons hier even op cadeautjes voor de gastkinderen. Als je net begint met Resin of Epoxy dan is het raadzaam om klein te beginnen. Boekenleggers of sleutelhangers voor aan het tasje zijn het makkelijkst en lukken jou zeker! Op Amazon heb je mooie starterspakketten waar alles in zit dat je nodig hebt om meteen aan de slag te gaan.

epoxy resin set

Hoe werkt Expoxy gieten?

Epoxy hars bestaat uit twee delen. Er zijn veel verschillende soorten maar meestal bestaat het uit deel A dat je bij verharder B giet. Let op: gebruik altijd handschoenen want je werkt met een chemisch middel dat irritatie op je huid kan geven.

Daarna roer je het een aantal minuten heel goed door. Iedere soort hars heeft andere gebruiksaanwijzing dus let goed op de instructies. Voor allemaal geldt wel dat het eindresultaat mooier wordt als je rustig en grondig mengt. Hoe rustiger je mengt hoe minder luchtbellen erin komen. Na het mengen kan je het even laten staan. De luchtbellen gaan dan langzaam omhoog waardoor het mooier is als je gaat gieten. Vervolgens maak je je mal stofvrij, dit kan door plakband over de mal heen te plakken en los te trekken. Stof of vuil blijft dan aan het plakband zitten. Daarna kun je de vloeistof in de mal gieten en laten uitharden.

Een kleur toevoegen aan Epoxy

De hars is doorzichtig. Als je een kleur wilt geven kan je mikapoeder gebruiken. Deze mikapoeder is geweldig voor epoxy.

epoxy resin mika poeder

Je hoeft maar heel weinig te gebruiken, dus kan er heel lang mee doen. Mika poeder geeft een mooie glans en schittering, maar zorgt ervoor dat de expoxy nog steeds transparant is. Een andere manier om kleur te geven aan de Epoxy is speciale alcoholinkt.

Epoxy laten uitharden

Als je klaar bent met mengen en kleuren dan giet je de epoxy in de mal. Meestal heb je zo’n 40 minuten de tijd om de hard te gieten. Wanneer de mal vol is, dan kan je met een lange aansteker kort over de epoxy heen gaan. Dit zorgt ervoor dat de laatste luchtbellen verdwijnen. Vervolgens laat je het drogen. De droogtijd is ongeveer 24 uur. Ook dit hangt af van de soort epoxy die je koopt. Het allerleukste moment is het verwijderen van jouw project uit de mal. Probeer de verleiding te weerstaan om de epoxy te vroeg eruit te halen, want dan is het soms nog te vloeibaar en buigt of vervormt het. Je kan naast de epoxy kleuren ook allerlei materialen in de epoxy doen. Zoals kralen, glitters, foto’s, stenen of bloemen. Het mooiste resultaat krijg je met droge materialen dus bijvoorbeeld gedroogde bloemen. Je zou met je opvangkinderen in de natuur materialen kunnen verzamelen die je vervolgens later is de epoxy gebruikt. 

Epoxy cadeau ideeën

Boekenlegger met naam.

Een boekenlegger kan je heel persoonlijk maken door de lievelingskleur van je opvangkindje te gebruiken en/of de naam erop te schrijven. Als je een boekenlegger maakt kan je de mal halfvol gieten. Vervolgens laat je het drogen en schrijf je de naam van het opvangkindje erop met een permanent marker. Deze werken perfect:

epoxy resin stiften

Daarna giet je de tweede laag en laat je het drogen. De twee lagen plakken aan elkaar en door het in twee delen te gieten zorg je ervoor dat de naam niet kan wegvagen. Zo heb je een mooie gepersonaliseerde boekenlegger die ouders kunnen gebruiken tijdens het voorlezen ‘s avonds.

epoxy resin boekenleggers

Naambordje

Er zijn mallen voor naambordjes. Die kan je gebruiken maar je kan ook onderzetter mallen gebruiken. Zo heb je twee vliegen in een klap en kun je voor jezelf of jouw opvang ook onderzetters maken. Je kan onderzetter mallen gebruiken om naambordjes te maken voor op de kamerdeur.

Letter sleutel- of tashangers.

Mallen voor letters heb je in veel verschillende maten. Een leuk cadeautje is een sleutelhanger of tashanger met de initialen van het gastkindje. Hiervoor gebruik je de kleine mallen. Na het uitharden bor je een gaatje voor de sleutelhanger.

Deze mallen zijn ook superleuk voor sleutelhangers en kan je uiteraard ook voorzien van naam.

epoxy resin sleutelhangers
epoxy resin sleutelhangers

De mogelijkheden zijn eindeloos maar de bovenstaande opties zijn leuk voor beginners en zorgen ervoor dat jij een uniek en super persoonlijk cadeau kan geven aan je gastkindjes. De mallen kan je keer op keer gebruiken, dus zijn een eenmalige investering. Daarbij heb je heel weinig epoxy en andere materialen nodig voor kleine projecten dus kan jij heel veel cadeautjes maken voor weinig. Iets dat we in deze tijden allemaal graag willen. 

Hieronder drie start-pakketten om direct te beginnen:

LET OP

Epoxy hars is een chemische substantie dus je kan geen speelgoed ermee maken. Je hebt mallen van verschillende Disney figuren en andere tekenfilms, maar je moet voorkomen dat vooral kleine kindjes het in hun mond stoppen. Vandaar dat naambordjes of sleutel/tas hangers een beter idee zijn voor een jonge doelgroep. Als je oudere opvangkinderen hebt, dan kan het uiteraard wel. Je kan het dan eventueel samen met hen als activiteit doen. Volg de instrcuties, gebruik handschoenen en zorg voor voldoende ventilatie. We wensen je heel veel plezier met deze nieuwe gave hobby! 

Dit artikel delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest