Resin 4411965 1920

Diamond painting! Doe jij het al?

Het is een ontzettend populaire hobby; diamond painting oftwel ‘diamant schilderen’. Ken jij het al?

Met een speciale pen plaats je kleine nep diamantjes in specifieke vakjes op een canvas waar het patroon op staat. Als alle diamantjes op hun plek liggen heb je een schitterend kunstwerk. Echt letterlijk schitterend, want de diamantjes weerkaatsen het licht op een spectaculaire manier. Leuk om op te hangen!

Diamond painting is een populaire hobby voor jong en oud. Je bent creatief bezig en het heeft ook iets rustgevends. Doordat het een activiteit is die heel populair is heb je steeds meer keuzes in schilderen. Veel daarvan zijn super kleurrijk. Als je ‘m af hebt ben je natuurlijk supertrots op jezelf. Die verdient dan ook een plaats op de muur. Dat vinden jouw opvangkinderen vervolgens ook geweldig! 

Is diamond painting iets voor mij? 

Er zijn een paar eigenschappen die je moet hebben als je wilt gaan diamond painten. Ten eerste moet je fijne motoriek goed ontwikkeld zijn. Het is soms echt een priegelwerk om de diamantjes op hun plek te krijgen. Daar komt dus ook een dosis geduld bij kijken. Over het algemeen hebben gastouders veel geduld, want dat is ook een eigenschap die je nodig hebt in het werken met kinderen. Natuurlijk moet je houden van glinsterende dingen. Een diamond painting schilderij is ‘shiny’. Niet kitsch maar juist heel smaakvol.

Kunnen kinderen Diamond painten? 

Jazeker! Er zijn speciale schilderijen voor kinderen. De steentjes zijn dan vaak iets groter, waardoor ook zij het makkelijk kunnen. En natuurlijk zijn de afbeeldingen speciaal voor kinderen. Bijvoorbeeld van dieren of Disney figuren.

Het is een geweldige activiteit om hun fijne motoriek beter te ontwikkelen. Ook bouw je hiermee aan het zelfvertrouwen van jouw gastkindje.

Hoe werkt het?

Een diamond painting pakket wat je online kunt kopen bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Een canvas
  • Schudbakje
  • Pincet
  • Pen
  • Wax
  • Diamantjes in verschillende kleuren

Leg het canvas op tafel. Je kunt er eventueel een plank onder leggen zodat je het makkelijk opzij kunt leggen om later weet verder te gaan. Zorg dat het canvas goed plat ligt en plak eventueel de hoeken vast met een plakbandje. Op het canvas zie je het patroon van het kunstwerk met daarover heen een folie. Laat het folie zitten want dat beschermt de lijmlaag op het canvas. Met een code is aangegeven welke kleur diamant er op het vakje moet komen.

Het is handig om de steentjes te sorteren op kleur en in verschillende sorteerbakjes of zakjes te doen.

Kies een kleur om mee te beginnen. Begin bijvoorbeeld aan de zijkant of een hoek zodat je het folie maar voor een deel eraf hoeft te halen. Laat de rest van het folie zo lang mogelijk zitten zodat er geen stof op de lijn kan komen.

Doe een aantal van de diamantjes van de gekozen kleur in het schudbakje. Even rustig schudden en ze vallen met de juiste kant omhoog.

Prik de diamond paiting pen in de wax. Zo blijft de diamant aan de pen plakken. Pak een diamantje uit het schudbakje en plak dat ik het juiste vakje op het canvas. Ga verder met de andere diamantjes om jouw kustwerk helemaal vol te maken

Tips om te starten

Er zijn heel veel verschillende sets te koop voor beginners en gevorderden diamond painters.

Wil je voor het eerst gaan diamond painten? Dan kun je een wat kleiner formaat kiezen en het zo uitproberen. Kies dan ook voor een schilderij wat je met ronde steentjes kunt maken. Dat is wat makkelijker en zeer geschikt voro beginners. Doordat ze rond zijn maakt het niet uit hoe je zo op het canvas neerlegt.

Heb je al wat meer ervaring of wil je gewoon een leuke uitdaging dan kun je ook kiezen voor vierkante steentjes. Dat vereist wat meer priegelwerk da ronde steentjes. De vierkant steentjes moeten namelijk goed op elkaar aansluiten zodat het hele canvas bedekt is.

Waar kun je het kopen?

Steeds meer mensen beginnen deze nieuwe hobby te ontdekken. Op internet kun je veel webshops vinden waar diamond painting pakketten en accessoires zijn te bestellen. Er is enorm veel keus in het design, de grootte van het canvas en soorten diamantjes voor zowel beginners als gevorderden.

Bol.com heeft een heel uitgebreid assortiment van verschillende aanbieders.

Diamond Painting Tijger 550x550
Diamond Painting Maan 550x627
Diamond Painting Dieren 550x550 1

Ook op Amazon vind je een heel overzicht van ontwerpen. En Amazon levert gewoon in Nederland.

Diamond Painting Amazon
Diamond Painting Amazon 2

Accessoires

Ga je vaker diamond painten dan zijn deze accessoires zeker iets voor jou. Een sorteerbak is zeker aan te raden als je vaak aan de slag gaat. Je houdt altijd wel wat diamantjes over die je zo kunt bewaren en goed kunt sorteren voor het volgende project.

Diaond Painiting Assecoires 550x533 1
Diamond Painting Sorteerbak

Dit artikel delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest