geverfde stenen inpursuitofadreamcom1200x919

De beste verf om stenen te schilderen…

Ken jij #keitof al? Of heb je wel eens van Happy stones gehoord? Op Facebook is het in korte tijd een ware hype geworden. En ook op Instagram is het trending. Je gaat samen met je (opvang)kindjes lekker de natuur in en laat ze een paar mooie gladde stenen zoeken. Als je thuiskomt ga je met z’n allen gezellig aan de keukentafel zitten om de stenen te verven.

Stenen schilderen is een activiteit die je zelf stiekem ook heel leuk vindt omdat je daar al je creativiteit in kwijt kan. Als alle stenen droog zijn ga je opnieuw lekker de natuur in met de kinderen en laat je hen de stenen verstoppen. Ondertussen zoeken ze de stenen die andere mensen verstopt hebben en kunnen ze deze op een andere plek neerleggen. 

Deze leuke activiteit kan je met goed weer uitvoeren en combineren met slecht weer. Ideaal op echte Nederlandse dagen waar zon en regen elkaar afwisselen. De gastkinderen zijn lekker in beweging in de natuur. En het is spannend welke steen ze deze keer gaan vinden. Ook kunnen ze al hun creativiteit kwijt tijdens het schilderen.

Maar wat is nou de beste verf om stenen te verven?

Er zijn een aantal belangrijke dingen om rekening mee te houden wanneer je happy stones gaat schilderen.

De verf moet goed op de steen aanhechten anders komt de verf in de natuur terecht en dat is slecht voor het milieu. Ook is het zonde als de mooie creatie binnen de kortste keren door de regen is weggespoeld. De beste verf die je kan gebruiken is acrylverf op waterbasis. Welke precies lees je verderop in dit artikel.

Naast acrylverf heb je goede vernis nodig om steentjes te verven. Dit zorgt ervoor dat de verf op zijn plek blijft en de steen een mooie glans krijgt, vernis met een matte afwerking kan ook mooi zijn. En dan is het natuurlijk ook handig als je verf hebt die niet uitloopt. Niks vervelender dan een creatie die tijdens het maken al helemaal langs de steen naar beneden druipt.

Acrylverf en stiften

Om mooie strakke lijnen te maken is het handig om verf stiften te gebruiken. Deze heb je in alle soorten maten en prijzen. Over het algemeen zijn de goedkope stiften echt van mindere kwaliteit. Ze lopen tijdens het schilderen al uit of zijn vlekkerig. Een geweldige optie zijn de acrylstiften van Uni Posca:

Of als je meer kleuren wilt dan kan je voor deze set gaan:

Acrylstiften zijn niet supergoedkoop, maar de stenen vindt je gratis in de natuur. Dus al met al valt het wel mee.

Kies verschillende sets met dikke of een dunne punt zodat je verschillende diktes kunt gebruiken.

Acrylstiften Dun
Acrylstiften dun (1 mm)
Acrylstiften
Acrylstiften dik (2 mm)

Als gastouder wil je natuurlijk een activiteit aanbieden die voor alle kindjes mogelijk is. Gastkindjes kan je ook met een kwast laten verven. Je kan dan het beste verftubes aanschaffen. In tubes komt er minder zuurstof bij waardoor ze minder snel uitdrogen. Je kan er dus langer mee doen.  Ook hiervoor geldt dat goedkope verf uiteindelijk vaak duurkoop is. Een fijne en betaalbare optie is deze acrylverf.

Om strakkere lijnen te maken kun je porseleinstiften gebruiken. Die hebben een smallere punt zodat je heel makkelijk een mooie strakke lijn kunt maken om een figuurtje, gezicht of poppetje te tekenen. Met een porseleinstift kun je tekenen op een gladde ondergrond zoals steen, glas en keramiek. Het is waterafstotend en kan in de vaatwasser (tot 50 graden). Dus ook handig voor op mokken en borden! Let er wel op dat je na het kleuren het even in de oven legt. De inkt moet namelijk drogen met hitte zodat het goed hecht aan de ondergrond. Lees goed de instructie bij deze stiften.

Kwasten

Wil je kinderen met kwasten laten schilderen? Zorg dan dat je allerlei verschillende kwasten aanbiedt. Niet alleen leuk voor de creativiteit, maar ook makkelijk omdat je voor verschillende designs verschillende kwasten nodig hebt. Dit is een superleuk setje:

Extra tip: Om de verf makkelijk van de handjes te verwijderen kan je billendoekjes gebruiken. Je hebt er dan wel wat nodig. Het is slim om deze meteen mee te bestellen in een bulk voorraad. Vaak kan je ook je tafel ermee schoon krijgen. 

Vernis

Vernis kan je kopen in potjes, maar een vernis spuitbus is ook een optie. Een spuitbus verdeeld de vernis gelijkwaardig. Waardoor je geen strepen of druppels krijgt. Ook droogt het sneller omdat er mooi dun laagje wordt aangebracht. 

Een fijne vernis die je met een kwast aanbrengt is die van Modpodge, verkrijgbaar in potten van 236 ml of van 473 ml.

Wil je liever een spuitbus dan kan je voor mat gaan of glanzend. Het ligt aan je persoonlijke voorkeur en soms ook aan je ontwerp. Een glanzende vernis kan mooier zijn als je bijvoorbeeld een unicorn hebt geschilderd. Een matte vernis is weer leuker als je bijvoorbeeld een olifant hebt geschilderd. Deze vernis is kindvriendelijk, geschikt voor binnen en buiten gebruik en voor vele verschillende doeleinden.

Inspiratie

Zoek je inspiratie voor ontwerpen? Kijk hier eens op Instagram naar foto’s van andere creatievelingen.

Heel veel plezier met deze verslavende nieuwe hobby en knutselactiviteit! 

Dit artikel delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest