pexels thomas vitali 3055297

Bespaar op je energiekosten

Hoe hou je de (opvang)kinderen deze winter warm zonder dat het heel veel geld kost. 

Als gastouder ken je dit. ‘s Morgens worden de kinderen gebracht en blijven ouders nog even hangen. In veel gevallen staat je voordeur een lange tijd open. In de zomer geen probleem. Dan lucht het huis lekker door. Het grootste risico is dat deuren dichtslaan, maar dat los je op met een handige deurstopper.

In de herfst en winter is dit echter een ander verhaal. In dit artikel tips om je huis en opvangkindjes warm te houden zonder dat het bakken met geld kost. 

Gedrag

De huidige energieprijzen zijn voor veel mensen een groot probleem. Zeker voor mensen die ,zoals jij, thuis werken. Jij staat ‘ s morgens op tijd op en verwarmt je huis zodat je opvangkindje in een lekker warm huis opgevangen wordt. De eerste wordt gebracht en de deur staat voordat je het weet zo 30 minuten open met alle ouders die om en om kinderen brengen en nog even blijven hangen om te kletsen. De verwarming stookt lekker door en jouw huis voelt alsnog koud aan. Dat doet pijn in je portemonnee deze winter.

Mensen kopen momenteel massaal tochtstrips, zonnepanelen en energiezuinige cv ketels. Daar zijn genoeg artikelen over te vinden. Voor jou als gastouder start het echter met opvoeden. Niet alleen van je opvangkinderen, maar ook van de ouders. Klinkt misschien kinderachtig, maar in deze tijden moeten we elkaar helpen door bewust te worden van ons gedrag en duidelijke regels horen er soms bij. Die ouder laat waarschijnlijk niet met opzet de deur open staan. Ze zijn lekker aan het kletsen en met hun kind bezig en hebben niet door dat jij je ondertussen rot stookt. 

Tip 1 is dus om te communiceren naar ouders hoe jij de komende periode graag wil dat er omgegaan wordt met halen en brengen. Misschien heb je een ruime hal waar mensen kunnen staan en kan je vragen om zsm. de deur achter zich dicht te doen en de overdracht in de hal te doen. Of misschien heb je een smalle gang en kan je ouders vragen om een voor een te komen op een afgesproken tijd. Zijn ze vroeger of later en is er een andere ouder op dat moment, dan moeten ze even wachten buiten. Voor het ophalen van de kinderen geldt hetzelfde. Misschien vind je dit hard of onpersoonlijk, maar je moet deze winter echt aan je financiën gaan denken. Anders hou je geen cent over aan je verdiensten als gastouder. Tot zover het maken van gedragsafspraken met ouders. 

De hele dag met een fleece deken op de bank zitten is wel lekker maar geen optie. Kinderen willen spelen en bewegen. Gelukkig heb je tegenwoordig deze hoodie deken en onesie voor kinderen.

Hier kan een kind lekker in spelen en bewegen. 

Kinderen vinden het superleuk en het houdt ze heerlijk warm. Het is even een investering, maar je hebt daardoor wel een leuke volle verkleedkist. Jouw verwarming kan daardoor een stuk lager terwijl je wel lol hebt. En het is een uitgave voor je opvang dus aftrekbaar van de belasting. 

Let vooral ook goed op dat de kinderen geen koude voeten krijgen. Je kan ouders vragen om sloffen of dikke sokken (met antislip)  mee te geven in de tas.

Kan ik ouders vragen hun kind warmer aan te kleden?

Vragen kan altijd. Je weet waarschijnlijk zelf welke ouders hun kindje vaak net te luchtig aankleed of welk kindje het eerder koud heeft dan een ander. Ook hiervoor geldt dat ouders soms even bewust moeten worden gemaakt van hun keuzes. Als je uitgaat van het idee dat een ouder ook soms maar gewoon iets doet uit onervarenheid, dan kan jij als opvang professional advies geven. Het is hierbij belangrijk om helder te communiceren. Bijvoorbeeld: ‘ mijn verwarming staat deze winter op 18 graden. Dit betekent dat het belangrijk is om voldoende warme kleding mee te geven. Mijn advies is een onesie en warme sokken, liefst met antislip. Uiteraard doe ik er zelf ook alles aan om de kinderen een warm huis te geven en heb ik extra voorzorgsmaatregelen genomen om mijn huis te isoleren en tochtvrij te houden en zorg ik ervoor dat de kinderen voldoende bewegen. 

Beweegspelletjes

Lekker knus aan tafel spelletjes spelen of knutselen is altijd gezellig in de herfst en winter. Het hoort ook zeker bij een opvangdag. Toch is het ook een goed idee om extra te bewegen. Van bewegen krijgen kinderen het ten slotte warm. Hier een aantal ideeën voor betaalbare beweegspelletjes met materiaal

Op pinterest zijn nog meer ideeën te vinden voor beweegspelletjes. Ook zonder materiaal.

Toch nog even een paar tips om je huis warmer te krijgen

Wat betreft je huis zijn er een paar simpele tips waar je misschien niet aan denkt, of niet kent. Als het kan, zorg er dan voor dat je bank of stoel niet voor de verwarming staat. De warmte trekt in meubels en gaat daardoor niet naar de ruimte. Staat de zon op de woonkamer of slaapkamertjes? Laat dan zo lang mogelijk de gordijnen open. De zon warmt je huis meer op dan je denkt. Het is economisch beter om je verwarming ‘s morgens eerder aan te zetten maar op een lagere temperatuur, bijvoorbeeld 18 graden. In plaats van later aanzetten en dan meteen op 21 graden. Ook geldt dat je per 1 graad dat je de verwarming lager zet, de verwarmingsrekening met 10% verlaagd. 

Warmte stijgt dus als je een trapgat naar zolder hebt, dan gaat er veel warmte verloren naar boven. Indien je geen grote verbouwing wilt doen of niet de mogelijkheid hebt om de trap naar boven dicht te maken, zorg er dan voor dat het dak goed geïsoleerd is. Daar gaat veel warmte in huizen verloren. Een andere optie zijn dikke gordijnen in deuropeningen hangen. Dit kan bijv. ook bij jouw voordeur.

Conclusie

Hopelijk ga je een warme winter tegemoet door ervoor te zorgen dat je jouw opvang financieel beschermd door duidelijke regels, heldere communicatie en een leuke goed gevulde verkleedkist.

Dit artikel delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest