4 tips over interactief voorlezen

Lees jij graag voor aan je opvangkinderen of zie je het meer als een moetje? Hoe dan ook, de beste en leukste manier om voor lezen is interactief voorlezen. Hoe? Hier lees je 4 tips. We hebben het voorleesboek ‘Charlie en een mooie dag bij de gastouder’ gebruikt om de tips toe te lichten.  

1. herkenbaarheid 

Je eigen naam is het allermooist. Dat vind ieder kind. Als er personages in een boek voorkomen dan is het heel leuk om de namen van je opvangkindjes te geven aan deze personagers. Als je ‘Charlie en een mooie dag bij de gastouder’ als voorbeeld neemt dan zie je dat de leeftijden van de kinderen in het boek zijn gelijk aan de leeftijdsopbouw in de wet kinderopvang, dus als het goed is heb je op een opvangdag kindjes die ongeveer even oud zijn als de kindjes in het boek. De activiteiten die ze doen en de reacties die de kinderen geven zijn leeftijdsspecifiek en dus herkenbaar. 

En als je dan toch bezig bent, kan je jezelf ook in het boek toevoegen. De gastouder in het boek heet Anke. Mocht je toevallig Anke heten, dan hoef je niks meer te doen en anders heet ze gewoon Debbie, Marieke, Thea, Sanne etc. Superleuk! Je zult zien dat je veel interactie met de kinderen krijgt door alleen al het simpele trucje van namen wisselen toe te passen. 

2. Vragen, vragen, vragen

Als je kinderen actief wilt betrekken bij het voorlezen, en dus ook meer lol voor jezelf eruit wilt halen (want dan letten ze tenminste op), dan stel je heel veel vragen. Dit kunnen gesloten vragen zijn voor de kleine kindjes ‘Zie je de kat?’ óf vragen over iets dat ze moeten aanwijzen. ‘Waar is de papa van Charlie?’. Of open vragen ‘Wat vindt Loek leuk om te doen?’ of ‘Wat gebeurd er nu met Liya?’

Als je het echt professioneel wilt aanpakken kan je meer filosofische vragen stellen. Kan dat met peuters en kleuters? Ja, dat kan! Juist hele jonge kinderen kunnen geweldig buiten de kaders denken omdat ze nog niet weten hoe iets hoort of zou moeten zijn. Filosoferen helpt ze om zogenaamd ‘conceptueel te denken’ oftewel dat ze concepten bedenken die ze helpen in hun verdere leven. Voorbeelden van vragen zijn: ‘Wat kan Liya nog meer doen met de bekers en bordjes? of ‘kan de lamphond praten?’ Je helpt je opvangkinderen slimmer, creatiever en taalvaardiger te worden. 

3. Gek gezicht

Gekken bekken trekken, ieder kind vindt dat leuk en het zorgt ervoor dat ze hun aandacht vast kunnen houden. Leef dus mee met de personages. Kijk verdrietig als er verdriet is en blij als er iets leuks gebeurd. Het helpt kinderen om emoties te koppelen aan situaties. Ook geeft het ze het idee dat emoties er mogen zijn en erbij horen. 

3. Neem het boek mee naar de buitenwereld

Aangezien de situaties uit ‘Charlie en een mooie dag bij de gastouder’ uit het opvangleven gegrepen zijn, kan je het boek ook buiten je opvang meenemen. Niet letterlijk, maar figuurlijk. Kinderen doen dit uit zichzelf als ze situaties naspelen. In een scene doet charlie tijdens het brood eten een walrus na. Grote kans dat jouw gastkindjes dit tijdens het eten ook een keer gaan doen. 

Het boek van binnen naar buiten brengen kan je zelf ook doen door bij een bezoekje aan de speeltuin of het park te vragen of de kinderen zich kunnen verstoppen achter de bloemen of, voor de meer filosofische denkers: ‘zijn bloemen gemaakt om je achter te verstoppen of zijn ze ze ook ergens anders voor gemaakt?’ (om dit te begrijpen moet je wel het boek gelezen hebben). Deze tip gaat dus verder dan alleen het voorlezen zelf. Als je dit doet creëer je interactie op het moment dat je niet voorleest, maar breng je het verhaal wel nog meer tot leven. 

pfff duurt lang

Als jij nu denkt: op zo’n manier duurt voorlezen wel heel lang. Bedenk dan ook dat je niet persé het hele boek hoeft uit te lezen. Veel kinderboeken zijn geschikt om in delen te lezen. Het is menselijk om snel door het boek heen te willen gaan. Maar zie het lezen en kletsen met de kinderen als doel. Het doel is dus niet het boek uit te lezen. 

Dit artikel delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest