Speelkamer Kind

3 Tips voor de inrichting van je gastouderopvang

Het kan een uitdaging zijn om jouw gastouderopvang in te richten. Je wilt dat je huis jouw huis blijft, maar je wilt ook een fijne opvangplek maken voor de gastkinderen. Sommige gastouders hebben een aparte opvangruimte. Bijvoorbeeld een garage die omgebouwd is of een benedenverdieping. Of juist een zolder waar de opvangkindjes spelen en slapen. Een aparte plek in huis voor je gastouderopvang kan fijn zijn omdat je werk en privé gescheiden houdt. Dit is echter niet voor iedereen mogelijk. In dit artikel delen we 3 tips voor de inrichting van je gastouderopvang zodat jouw huis niet helemaal wordt overgenomen door speelgoed, commodes en kinderstoelen. 

1. rust door slimme opbergplekken

De beste manier om jouw huis netjes te houden is door gebruik te maken van gesloten opbergruimtes. Dit is ook de meest hygiënische manier omdat speelgoed en knutselspullen dan meer stofvrij blijven. Een strakke kastenwand kan mooi zijn, maar voor je gevoel wel een beetje saai voor kinderen.

Ikea heeft begrepen hoe je meubels kindvriendelijk kan maken en toch strak en functioneel. Er zijn twee kastsystemen die voor gastouderopvang zeer geschikt zijn. Dit zijn Trofast en Stuva

Je kan deze kasten zo groot en zo klein maken als je zelf wilt. Er zijn allerlei verschillende elementen die je met elkaar kan combineren. Met de gekleurde lades maak je het gezellig en vrolijk. Hier zie je welke opties er allemaal zijn. Op pinterest staan supergave ideeën voor de stuva en Trofast meubels.  

Het zou natuurlijk fijn zijn als de opvangkindjes deze opbergers ook zelf vullen met speelgoed nadat ze ermee gespeeld hebben.

2. ruimte en meubels

Je hebt als gastouder geen groot huis nodig. Als je een kleine ruimte hebt, is het des te belangrijker om goed na te denken over de inrichting van de ruimte. Interieurstylisten zeggen dat je in een kleine ruimte geen kleine meubels moet zetten, maar juist grote meubels omdat het anders juist kleiner lijkt. Het is als gastouder natuurlijk belangrijk om voldoende speelruimte en vrije ruimte te hebben om te bewegen. Dus hoe ga je dat doen?

Tafel

Een goede tip is door gebruik te maken van bijvoorbeeld een uitschuifbare tafel.

Sommigen kan je tot verschillende groottes uitbouwen. Je kan de grootte van de tafel aanpassen een het aantal opvangkindjes die je op die dag hebt. Ben je ‘s avonds met z’n tweeën? Dan maak je de tafel weer klein. 

Kasten

Een kast op wieltjes is ook een goed idee. Wieltjes onder kasten zijn ideaal om meerdere redenen. Als je bijvoorbeeld wieltjes onder het Trofast wandmeubel maakt, kan je  ‘m van de muur trekken en bijvoorbeeld dwars in de kamer zetten. Zo kan je een aparte ruimte te maken zodat je opvangkindjes gescheiden kan laten spelen. Soms best fijn om de kleintjes een beetje apart te houden van de grotere gastkinderen. Ook kan je door de wieltjes makkelijk schoonmaken onder de kast. 

Commode
Een commode kan best een groot gevaarte zijn. Het is fijn als een commode ook veel opbergruimte heeft en er mooi uitziet.

De Hemnes kast van IKEA is ideaal als commode en je kan er ook veel spullen in kwijt. In het artikel ‘Hoe Je Zelf Een Commode Kunt Maken Van Een IKEA Kast‘ lees je hoe je van deze kast met een kleine aanpassing een geweldige commode maakt. 

3. multifunctioneel speelgoed

Plufsig Folding Gym Mat

Groot huis of klein huis, het is altijd een goed idee om multifunctioneel speelgoed aan te schaffen. 

Daarmee prikkel je de fantasie van je opvangkindjes. Een opvouwbare gymmat wordt ineens een hut.

Ook heel leuk is dit schoolbord. Aan de ene kant kunnen ze krijten, aan de andere kant is het een whiteboard waarop ze met markers kunnen tekenen. En aan het eind van de dag kan je de knutselwerkjes erop hangen om ze aan de ouders te presenteren. 3-in-1, daar houden we van! 

Kind Tekent Op Schoolbord
Kind Tekent Op Schoolbord

Dit artikel delen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest